Remmen
Remmen
Goed werkende remmen zijn essentieel om veilig je favoriete rondjes te kunnen fietsen. Je moet er toch niet aan denken dat je door slechte remmen ergens bovenop knalt. Maar helaas zie je nog steeds fietsers die nauwelijks aandacht schenken aan hun remmen terwijl die juist de bepalende factor kunnen zijn bij het voorkomen van een ongeval. Meestal wordt het schoonmaken van de groefjes in de remblokken vergeten.
Remkabels
Voor een optimale werking van de remmen moeten de remkabels in topconditie zijn. Zowel de binnen- en buitenkabels mogen geen knikken, barsten, gebroken vezels of rafelige uiteinden hebben. Voor het beste rem resultaat is het verstandig om iedere twee jaar zowel de binnen als buiten kabels te vervangen. Door regelmatig remmen ontstaat slijtage, is het kleine beetje smeermiddel in de kabel verdwenen, en daardoor wordt de wrijvingsweerstand tussen de binnen- en buitenkabel groter.
Afstellen
Voor de juist afstelling van de remmen is het van belang dat de velg in het midden van de vork staat. De afstand tussen het remblokje en de velg dient 2 à 3 millimeter te zijn. Als deze afstand niet goed is kun je die met de stelschroef aan het eind van de buitenkabel op de rem afstellen. Wanneer bij het aantrekken van de rem, de remblokjes niet gelijktijdig aangrijpen op de velg, moeten de remhoeven worden afgesteld zodat deze aan beide kanten een gelijkmatige afstand hebben. Dit kun je doen door de rem iets los te maken van frame of vork. Draai dan de rem met de handen tot de juiste stand of knijp de remgreep in totdat de remblokken strak op de velg staan. Draai de bout of moer weer vast en houd daarbij de remgreep ingeknepen.
Reinigen
Het reinigen van de remmen kun je het beste doen met wat water en shampoo of afwasmiddel. Haal de wielen uit het frame zodat je beter bij de remblokken kunt komen tijdens het reinigen. Reinig als eerste de velgranden van je wielen en de remblokken. Door het verwijderen van vuil dat op de remblokken en velgen zit verbeter je de remwerking en bovendien de levensduur van de remblokjes en de velgen. De remblokken zijn voorzien van groeven die voor de waterafvoer zorgen tijdens het remmen in de regen. Vaak slibben deze dicht door vuil en slijpsel van de remblokken. Maak deze groeven open met een schroevendraaier of iets dergelijks. Controleer of de groeven op de remblokjes minimaal 1 millimeter diep zijn. Versleten remblokjes zijn namelijk levensgevaarlijk, vooral onder natte omstandigheden. Versleten remblokjes zijn ook slecht voor de velgen van je fiets. Om piepen te voorkomen kun je de blokjes een beetje opruwen met een vijl.
Remblokken vervangen
Vervang een remblokje door de bout van het remblokje met een inbussleutel los te draaien. Verwijder vervolgens het remblokje. Afhankelijk van het type remblok kun je de remblokken direct vervangen of dien je eerst het blokje uit de houder te schuiven. Bij complete remblokken is de nok met schroefdraad in het rubber gegoten. Dit type kun je direct vervangen voor een nieuwe. Gebruik je echter remblokken die je in een houder moet plaatsen, dan is het een kwestie van het blokje verwisselen. Dit kun je doen zonder de houder los te maken (wel het wiel verwijderen) waardoor de stand blijft zoals hij was. Je kunt ook de houder verwijderen en daarna weer opnieuw monteren aan de rem. Let op: zorg bij het plaatsen van de nieuwe remblokjes dat je deze in de goede (rij)richting monteert. De juiste richting staat op de blokjes aangeven met een pijl. Monteer het remblokje met de bout in de remhoef. De remblokjes horen parallel aan het velgoppervlak te liggen, overal even ver van de velg te staan en moeten de velg in het midden raken. De blokjes moeten bij het remmen met het hele remoppervlak op de vlakke kant van de velg komen en mogen in geen geval de band raken!
Smeren
Smeer met enige regelmaat de draaipunten en veren van de remmen met wat olie. Let er op dat voordat je gaat smeren je al het vuil tussen en rond de scharnierpunten hebt verwijderd.
- Details
- Geschreven door Eef Hummel