Naar aanleiding van een Bike-fitting en het doel om de fiets wat mooier te maken ben ik op zoek gegaan naar een nieuw fietsstuur. Het stuur moet aan verschillende eisen voldoen. Belangrijkste is dat de fietspositie wordt bereikt zoals die is vastgesteld tijdens de bike-fitting. Verder moet hij vooral mooi zijn en niet zwaarder dan het huidige stuur.

Keuze van het stuur.

  • Je hebt aerodynamische, comfort en compact sturen. Mijn keuze viel op aerodynamisch en glimmend zwart met hooguit witte decal’s (stickers), passend bij de SCOPPIO.
  • Het nieuwe stuur moet 2 cm smaller zijn dan het huidige stuur. Let op; de ene fabrikant geeft de maat ‘hart op hart’ (h.o.h.) en de andere geeft de buitenmaat op. De maat wordt altijd gemeten ter hoogte van de beugel.
  • De ‘drop’, oftewel de afstand tussen boven en onderkant stuur, moet bij het nieuwe stuur nagenoeg gelijk blijven met het oude stuur. De drop is bij elke leverancier anders, er is geen standaardmaat voor ‘drop’. Mijn keuzestuur heeft een ‘drop’ die 3 mm kleiner is, maar t.o.v. de 130 mm van het oude stuur mag ik dat verwaarlozen, iets rechterop zitten in de beugels is niet erg.
  • De totale ‘reach’ moet in de nieuwe situatie langer worden. De afstand 'zadelpunt tot de punt van de shifters' is tijdens de bike-fitting gemeten en moet in de nieuwe situatie 10 mm langer worden. De reach van het aerodynamische stuur is 104 mm, die van het huidige stuur is 75 mm. Dat moet worden gecompenseerd met de stuurpen. De huidige stuurpen is 110 mm, de nieuwe stuurpen wordt 90 mm.

Tot zover dacht ik de maat te hebben bepaald en wilde een 'maat 40' bestellen maar iets gaf me in om het nog even af te stemmen met de Bike-fitter. Verstandig, want waar ik geen rekening mee had gehouden was het feit dat het stuur naar beide zijden onder een hoek van 6° staat en waardoor het stuur bij de shifters bijna 2 cm smaller is dan gewenst. Advies van de bike-fitter was dan ook om een breder stuur te nemen, dus dezelfde maat als het huidige stuur. Ook is het stuur ‘sloping’ naar de buitenkant. 

En dan het vervelendste karwei, de kabels moeten door het stuur en door het frame worden getrokken!

Verdere afstellingen zoals de hoek waaronder de shifters komen te staan en de hoek van de onderkant van het stuur (de beugel) moeten ook voldoen aan de bike-fit sessie. Denk dat ik dat maar over laat aan de bike-fitter.