FIETSCOMPUTER SIGMA ROX 12                                                     

Al een aantal jaren gebruik ik de Sigma ROX10 als fietscomputer. In combinatie met het Sigma Datacenter een mooi tool om mijn trainingsactiviteiten te analyseren. Onlangs mocht ik een nieuwe computer van Sigma, de ROX12 uitproberen. Het is een leuke tool met heel veel mogelijkheden om voor mij het fietsen aantrekkelijk te houden. Ik kan niet vergelijken met andere merken fietscomputers, maar ook de ROX10 beviel me uitstekend. Hij heeft een eenvoudige bediening, ook tijdens het fietsen. Behalve een vermogensberekening heb ik alle prestatieparameters welke ook op de ROX10 zitten. Het is heel gemakkelijk een routeplanning te maken, naar huis of naar een te bezoeken locatie (POI) die je onderweg aan kunt geven. Er staan zo’n 35 POI’s die je kunt kiezen, zoals: geldautomaat, restaurant, fietswinkel, defibrillator, arts, noem maar op. Altijd makkelijk. Er is ook de mogelijkheid te navigeren tijdens de lange afstandswandelingen die ik loop. Dat moet ik nog uitproberen, maar heb daar alle vertrouwen in.

De computer is ingericht voor zowel training als navigatie. Hij weegt 125 gram en heeft een diagonale doorsnede van 12,5 centimeter. Het scherm is in verhouding redelijk klein met een doorsnede van 7,5 centimeter. Aan de onderkant van de computer zit een USB poort om hem op te laden of om data over te brengen alsook een Micro SD slot wanneer het ingebouwde geheugen van standaard 8 gigabyte niet genoeg blijkt te zijn. De computer werkt voornamelijk met Wifi om te communiceren met tablet of telefoon, maar heeft ook Bluetooth en ANT+ voor de communicatie met sensoren als snelheid, trapfrequentie, hartslag en vermogensmeter. De ROX12 kan direct gekoppeld worden met GPSIES, Komoot en Strava. Communicatie gaat heel snel. Je moet dan wel voor alle drie de sites een eigen account aanmaken én een Sigma-account hebben wil je hier gebruik van kunnen maken. 

Er blijken heel veel mogelijkheden in het apparaat te zitten, maar daar kwam ik pas achter als ik ergens ‘tegenaan’ liep. Het niet beschikbaar zijn van een duidelijke handleiding was in het begin een groot gemis. Na twee weken kreeg ik een verhelderende concept handleiding, die inmiddels voor iedereen beschikbaar is. Ik had toestemming de computer wat langer, ook een week in Frankrijk, te gebruiken. Had ik die toestemming niet gehad, dan had ik alle mogelijkheden niet gevonden en het apparaat vast na tien dagen teruggestuurd.

Datacenter

Het mooie van Sigma is dat je op je eigen PC het programma Sigma Datacenter kunt zetten. Al je activiteiten heb je dan beter in beeld, je hebt een duidelijk overzicht en je kunt je prestaties analyseren. Ook staan daarin alle totalen per week opgeteld.

Voor navigatie kun je in Datacenter zelf routes aanmaken en bewaren. Ook kun je routes inzien en gebruiken uit het wereldwijde overzicht. Het Datacenter communiceert met de ROX12 via Sigma Cloud of via een USB kabelaansluiting. Let er wel goed op dat instellingen in het Datacenter en in de ROX hetzelfde zijn. Bij automatisch synchroniseren kiest de ROX12 de instellingen die in het Datacenter staan.

Bediening

De bediening is heel simpel. De aan- en uitknop aan de zijkant is klein maar ‘klikt’ duidelijk. Het opstarten gaat vlot. Links en rechts van het toestel zitten knoppen om mee in te zoomen op de kaart of om mee door het menu te scrollen. Dit kan ook met de pijltjes op het touchscreen scherm. De navigatievelden zijn geheel naar wens in te delen. Een groot voordeel is dat tijdens het rijden het touchscreen niet altijd nodig is om andere functies te kunnen benaderen. Wanneer je de moeite neemt de navigatievelden naar wens in te stellen kun je met de knoppen links en rechts alle denkbare info te zien krijgen.

 Trainen

Trainen zonder navigatie zal ik veel gebruiken omdat ik in eigen buurt de weg wel weet. Via de koppeling met Trainingspeaks kunnen voorgeschreven trainingen worden geïmporteerd en afgewerkt. In de Workout-modus kan ik ook zelf een training samenstellen. Wel een tijdrovende klus wanneer de training behoorlijk wat trainingsblokken moet bevatten, maar het moet uiteindelijk erg prettig werken. De klok telt de blokken af en hartslag en evt. vermogen staan in beeld. Jammer vind ik dan weer dat een vermogensberekening ontbreekt. Ik zal een vermogensmeter aan moeten schaffen om op vermogen te kunnen trainen.

Navigeren

In het begin vergeleek ik teveel de ROX12 met mijn oude ROX10. Daardoor ging er nog wel eens wat verkeerd. Ondanks dat ik een leesbril gebruik kan ik redelijk goed overweg met het (kleine) schermpje. Routeaanduidingen werken snel en duidelijk. En heel simpel.

Een route is makkelijk te maken in Sigma Datacenter, maar zeker ook eenvoudig op de ROX12.

Waar je heen wilt kun je aangeven met een adres, een punt prikken op het kaartje of de coördinaten invoeren en er wordt onmiddellijk een route voorgesteld. Je kunt dus een punt aangeven op het kaartje op het scherm als je weet waar je vrienden staan, maar niet weet hoe de straat heet. Een handige functie om snel op die locatie te komen.

Elk GPX bestand is in de voorraad routes te zetten. Hetzij laden met het kabeltje als .gpx bestand vanaf de pc, hetzij draadloos vanuit Datacenter via Sigma Cloud.

Je kunt ook gebruik maken van de ‘draw my route’ optie. Je moet dan een gebied omcirkelen waarin je de ronde wilt rijden. Dat is op het kleine scherm echter een probleem, zeker met dikke en/of onvaste vingers. Zal ik niet veel gebruiken.

Wil je een geladen route rijden en je hebt die route gestart, dan brengt de ROX je via de kortste weg naar het beginpunt of naar een punt op de route wat je hebt ingegeven. Dat gaat foutloos en vooral de snelheid waarmee veranderingen aan de route worden verwerkt zijn indrukwekkend. Schiet je een verkeerde weg in en heb je dat niet door dan is er al een alternatief berekend voor je kunt omdraaien.

Zijn er dan geen nadelen?

  • Ja, jammer dat de berekende waarde voor vermogen er niet in zit en komt. Sparen voor een vermogensmeter dan maar. Op zich een gemiste kans van Sigma, het had het apparaatje voor een groter publiek aantrekkelijk gemaakt. De berekening in de ROX10 is vrij nauwkeurig is mijn ervaring. Komt overeen met mijn B-Kool indoor fietstrainer!
  • Jammer ook dat ROX 12 en 10 niet op dezelfde houder/butler passen.