Ander onderhoud betreft de lagers. Er worden steeds meer industrielagers gebruikt o.a. voor de wielen. Dat is voordelig voor de prijs, het gewicht en het gemak waarmee de wielen gemaakt kunnen worden. In rechte lijn blijken alle wielen met een industrielager soepel en snel te lopen, de kogels worden op hun plaats gehouden door rechte lagerschalen die de radiale krachten goed opvangen. Een nadeel van deze lagers is echter dat er altijd hetzelfde raakvlak is tussen kogel en lagerschaal. Daardoor ontstaat meer wrijving en dus ook meer weerstand, vooral in de bochten. Immers de rechte schalen kunnen geen axiale krachten opvangen.

Bij de ‘oude’ conische lagers bestaat dat nadeel niet. De lagers bestaan uit een cup aan de binnenkant en een conus aan de buitenkant. Die conus in de vorm van een moer met een holle conische kant vangt ook de axiale krachten in de bochten op evenals de cup aan de binnenkant. Deze lagers lopen lichter dan de industrielagers en zijn instelbaar, de industrielagers niet! Bijvoorbeeld Shimano, DT-Swiss en Campagnolo zijn fabrikanten die deze hoekcontact kogellagers gebruiken voor hun wielen.

 

   

 Shimano en Campagnolo                                                        Industrielagers

 

Als je niet technisch bent aangelegd, moet je zelf niets aan de lagers doen. In ieder geval nooit met een hogedruk reiniger de fiets schoon maken. Bij alle lagers, dus ook bij de wielen, is de kans heel groot dat er water met vuil naar binnen komt, met alle ‘roest’ gevolgen van dien.

Wat je op z’n minst kunt doen is zorgen dat er altijd een beetje vet aan de buitenkant van het wiellager zit, wat water en vuil kan tegenhouden. Als het wiel er dan toch uit is, moet je even voelen hoe hij draait. Voel je weerstand, laat dan het lager vervangen. Industrielagers zijn goedkoop, dus allebei tegelijk.

Ben je wel handig en weet je hoe het in elkaar zit, doe dan ook wat vet aan de binnenkant van de (industrie) lagers. Je kan ze zelfs helemaal van nieuw vet voorzien maar dan moet je ze er uithalen en weer terug ‘persen’. Zou ik niet doen, nieuwe lagers zijn goedkoper en vaak heb je speciaal gereedschap nodig.

De conische lagers zijn wel goed van nieuw vet te voorzien. Het hele spul demonteren, ontvetten, de lager schalen controleren op slijtage en eventueel vernieuwen, nieuwe kogeltjes, vet aanbrengen en weer in elkaar zetten. Afstellen tot hand-vast en dan een kwart slag terug. Je mag geen speling voelen, maar hoe losser je hem vastdraait, hoe soepeler het wiel zal draaien.

Let op: Door het te vast zetten van het wiel met de snelspanner kun je de hoekcontactlagers als het ware in elkaar persen waardoor ze veel minder soepel draaien en veel sneller slijten.