Wielrenners dragen een helm, altijd!

Nadat je hard op je hoofd bent gevallen, moet je de helm die je droeg afschrijven. Ook al kun je geen zichtbare schade zien, je moet hem vervangen. Veel helmfabrikanten hebben een crash replacement, oftewel, na een val kun je binnen een aantal jaren een nieuwe helm met korting aanschaffen. Per merk is er een eigen regeling.

Elke helm die te koop is, moet voorzien zijn van een CE-keur. In het geval van fietshelmen is dat CE EN1078. De sticker in de helm laat zien dat de helm aan de eisen voldoet. Meestal staat ook de constructiedatum aan de binnenkant van de helm. De prijs van de helm heeft geen enkele invloed op het schokabsorberende vermogen, met andere woorden, elke helm beschermt bijna even goed. Nagenoeg alle verkochte helmen worden geproduceerd in China. 

De buitenkant van een helm heet de schaal die het hoofd beschermd tegen harde en scherpe objecten. De schaal is gemaakt van een hard en taai kunststof en wordt daardoor onder de inwerking van Uv-licht (zon) na verloop van tijd minder van kwaliteit. Reken op een levensduur van drie tot vijf jaar. Bij een val moet je hem vervangen, ook als de schade niet zichtbaar is. Berg een helm donker en droog op. Dit voorkomt verslechtering door Uv-licht. Veel helmen worden gemaakt in meerdere schaalmaten; de maten 52-56 (S), 55-58 (M), 58-62 (L). Dit komt de pasvorm, het gewicht en het draagcomfort ten goede. Een maat 54-61 is een universele maat.

De schaal beschermt het dempingmateriaal aan de binnenkant van de helm. Meestal is dit een polystyreen zoals Styropor of EPS. Polystyreen wordt door inwerking van Uv-licht poreus en kan slecht tegen vocht. Berg je helm droog op en stop geen natte handschoenen in je helm. Bij een val kun je soms aan een breuk in het dempingmateriaal zien of de helm defect is, maar lang niet altijd. Vervangen dus.

De meeste helmen hebben een uitneembare voering. Deze zit meestal vast met klittenband. De voering moet bacteriegroei remmend zijn, maar hoe goed dit ook is, soms moet de voering worden schoongemaakt. Doe dit door de voering in een waszakje op 30 graden met een fijn wasmiddel in de machine te wassen.

Bij een 'In-mold' gemaakte helm wordt het dempingmateriaal in de buitenschaal gespoten. Hierdoor worden de twee delen als het ware één en dat levert een sterkere en lichtere constructie op dan wanneer de helmschaal en het losse dempingmateriaal aan elkaar worden gelijmd. Bij 'Double In-mold' of zelfs 'Triple In-mold' worden meerdere lagen met verschillende karakteristieken in elkaar gespoten. Dit laatste zie je alleen bij de topklasse helmen.

De helm vastzetten doe je met een snel-sluiter of een ratelsluiting. Ze moeten makkelijk te openen zijn. De ratel heeft als voordeel dat je hem onderweg snel iets losser kan maken. Bij een snel-sluiter moet je meestal de kinband helemaal verstellen. Bij sommige helmen kun je het binnenwerk zo afstellen dat je de hoogte van de schaal verandert. Handig als je je oren wat meer vrijheid wilt geven of als je er juist van houdt het hoofd echt in de helm te stoppen.

Met een draaiknop ter hoogte van de atlas (aansluiting schedel/nek) kun je de grootte, de maat, verstellen. Deze knop moet met één hand te bedienen zijn, zodat je tijdens het rijden de helm wat strakker of juist wat losser kunt zetten. Een andere sluiting die we veel zien is een dubbele ratelsluiting. Hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde.

De kinband moet net onder de oren uitlopen in een Y naar de helm toe. Om de positie van de beide banden rond de oren goed te kunnen stellen moet hier een stelmechanisme zitten.

Een klep beschermt tegen storend zonlicht maar ook tegen laag hangende takken. Een klep moet afneembaar zijn. Handig als hij stoort wanneer je sterk voorovergebogen fietst, maar ook bij een val moet hij los schieten om een eventueel draaiende beweging van het hoofd niet te belemmeren. Een in hoogte verstelbare klep is een aanrader.

De tijd dat je geen helm droeg, omdat je anders een te warm hoofd kreeg, is voorbij. Veel helmen zijn soms meer gat dan helm. In veel helmen lopen aan de binnenzijde ventilatiekanalen die ervoor zorgen dat aan de voorzijde binnenstromende lucht over het hoofd naar achter wordt geleid.

Door de komst van de MIPS-techniek (Multi-directional Impact Protection System) is er nu in het aanbod van helmen ook een gradatieverschil qua beschermingsfactor. De kunststof toevoeging van zo'n 40 gram creëert een extra laagje aan de binnenzijde van de helmschaal. Het geheime wapen is een flexibele ophanging in de helm, die bij een val een deel van de rotatie energie opvangt waardoor de belasting op de hersenen verminderd. Dit is middels lab-testen bewezen. Voor een lijst van merken en modellen die dit systeem gebruiken, zie www.mipshelmet.com.

 

Welke maat? Neem een meetlint en meet de omtrek van je hoofd op ongeveer een centimeter boven je wenkbrauwen. Kies een helm waarbij jouw maat het meest in het midden van de maatserie past. Heb je bijvoorbeeld een hoofdomtrek van 56 centimeter en is een helm te koop in maat 52-56 (S) of 55-58 (M), dan kies je dus voor de 55-58. Een helm past als je geen drukpunten voelt en hij niet teveel bovenop je hoofd zit. Maar hij moet natuurlijk wel stevig zitten. En… een helm die niet lekker zit, wordt niet gedragen.

 

Zie ook de test in Fiets nummer 3 van 2015.