Een lekke band is in de meeste gevallen gewoon pech. Toch kun je de kans op een lekke band wel verminderen. Een paar praktische tips.
Neem de tijd, om bij een lekke band of vervangen van de banden, je binnenband netjes om de velg te leggen.
Controleer, zeker bij nat weer, na elke rit de banden op kleine steentjes, stukjes glas etc. die in de buitenband kunnen zitten. Deze kunnen op den duur doordringen tot de binnenband en zo een lekke band veroorzaken. De meeste lekke banden komen door steentjes of stukjes glas die al langer in de buitenband zaten! Peuter deze er daarom zo snel mogelijk uit, dat gaat makkelijker als je de spanning in de band wat verlaagd. Plak te grote scheurtjes weer dicht met een secondelijm.
Controleer voor iedere rit of de bandenspanning nog voldoende is. Te weinig druk in de banden geeft extra rolweerstand (trapt zwaarder), zorgt voor verhoogde slijtage en geeft extra kans op stootlekken. De maximum druk staat vaak op de buitenband aangegeven. Over het algemeen wordt er een druk van 7 à 8 bar in de 700 - 23C *) banden gepompt. De druk voor maximaal comfort is volgens de vuistregel 10% van je lichaamsgewicht. Weeg je 75 kg dan is de optimale druk 7,5 bar. De juiste bandenspanning is belangrijk. Een band is gemaakt van een natuurproduct en loopt daarom langzaam leeg. Wen jezelf aan dat je voor elke rit je banden oppompt. Als je de band niet hard genoeg oppompt, bestaat de kans dat de binnenband ‘geplet’ wordt tussen velg en buitenband wanneer je bijvoorbeeld tegen een rand (of kassei) rijdt.
Houd de staat van de banden in de gaten. Zitten er scheuren in de band, dan kan dit een teken zijn om de band te vervangen. Na verloop van tijd zal het loopvlak van een band slijten en wat vlakker worden. Mocht dit het geval zijn, dan zal het niet lang meer duren tot het rubber van de band door slijt en het canvas van de band zichtbaar wordt. Sommige merken, zoals Continental, hebben controleputjes in het loopvlak waaraan je kan zien hoe ver de band versleten is. Controleer dit regelmatig. Kijk tijdens het repareren van een lekke band of de velg geen scherpe randjes heeft en het velglint zijn werk nog goed doet.
Een goede oplossing om te voorkomen dat je regelmatig lek rijdt is om de buitenbanden eens per jaar te vervangen. Hierdoor zal de toplaag van de buitenband nooit de kans krijgen om af te slijten tot aan het canvas. Bijvoorbeeld door elk voorjaar de velgen te voorzien van een nieuwe set buitenbanden. Hierdoor zal je nooit lek rijden door slijtage problemen. Echter kunnen glas en scherpe stenen altijd een oorzaak zijn van het lek rijden.
De achterband heeft meer te verduren en slijt daardoor sneller dan de voorband. Ruil ongeveer halverwege de slijtage of het seizoen de banden om, zodat beide banden even lang mee kunnen.
Laat de lucht uit de banden bij langdurige stilstand zodat de banden minder hebben te lijden door de maximale druk. Bij de volgende rit kun je de banden dan weer oppompen op de juiste druk en weet je ook zeker dat de druk weer optimaal is zodat de rolweerstand het minste is.
*)Diverse proeven met banddiktes hebben uitgewezen dat dikkere banden comfortabeler zijn en niet meer rolweerstand hebben dan de altijd gebruikte dunne bandjes. Profploegen rijden tegenwoordig op 25 mm en soms zelfs 28 mm dikke banden, waar voorheen 21 of 23 werd gebruikt. De hoeveelheid lucht (druk x volume) in een band is bepalend voor het comfort en voor de rolweerstand, waardoor een 25 band minder hard hoeft te worden opgepompt. Men zegt dat je zelfs kunt volstaan met 7 bar, maar het is erg persoonlijk hoe hard je een band oppompt.